LA IMPRESSIÓ 3D

en la educació

La impressió 3D està cada vegada més present en les nostres vides. Són moltes les seves aplicacions i molts els sectors que han implantat aquesta tecnologia en el seu moment a dia. El sector educatiu està apostant cada vegada més per aquesta eina, donat l’enorme valor que aporta als alumnes.

La nostra experiència, la impressió 3D complementa el sistema educatiu en tres pilars fonamentals:
➡️ Dona als alumnes la possibilitat de transformar una idea en un objecte fisic, en qüestió de poques hores o fins i tot minuts. Això motiva enormement la seva creativitat i el seu esperit emprenedor. La capacitat de portar a terme idees i transformar-les en realitat, passarà a ser un hàbit que les acompanyarà al llarg de la seva vida.
➡️ La immediatesa en la transformació d’una idea i la reducció de costos, permet als alumnes aprendre a força de la prova i error. El cicle ‘Provar, Analitzar i Millorar’, ajuda als alumnes a aprendre a força d’experiències pròpies i consolidar els seus coneixements, alhora que serà un dels pilars en la seva vida professional i personal
➡️ La impressió 3D, des dels seus inicis, ha fomentat el treball col·laboratiu. Un exemple d’això és la plataforma Thingiverse, on persones de tot el món comparteixen els seus dissenys. A dia d’avui compten amb més d’1 milió de models disponibles i la xifra segueix creixent. El treball col·laboratiu permet als alumnes aprendre a treballar en equip, a fer propostes de millora, a desenvolupar un major vincle amb la comunitat/societat, etc.

Si bé podem descarregar infinitat d’objectes llests per imprimir, la impressió 3D, requereix a més que els alumnes aprenguin a dissenyar per ordinador. Això és molt important, ja que els proporciona coneixements i eines molt valuoses per al seu futur professional.

De la multitud de programes de disseny disponibles, a Edukative hem optat per utilitzar Autodesk Fusion 360. Els alumnes aprendran a utilitzar un programa d’ús professional, la qual cosa contribuirà a millorar el seu futur currículum professional, alhora que es diverteixen, ja que el seu ús és molt intuïtiu.

Les impressores 3D, d’altra banda, han anat baixant de preu, fins al punt que a dia d’avui, podem comprar una impressora 3D pel mateix preu que tindria una consola de videojocs. Això ha permès que les impressores 3D siguin un objecte quotidià més a les nostres cases i una eina més per als nostres fills.

ESCRIT PER AITOR MARTÍNEZ (ENGINYER) PROFESSOR IMPRESSIÓ 3D Barcelona a 05/12/2017 
Robotic Christmas Camp BCN – Sant Martí